ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΡΙΑ? ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ? ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Διεύθυνση Συγγρού και Ζαλοκώστα 38 (έναντι νοσοκ. ΥΓΕΙΑ) Χαλάνδρι
Τηλέφωνο

ΑΝΥΨΩΣΗ ΙΓΜΟΡΕΙΟΥ

Τα οδοντικά εμφυτεύματα σκοπό έχουν να αντικαταστήσουν τις ρίζες των δοντιών, στην περίπτωση που αυτά έχουν χαθεί, ώστε να στηρίξουν νέες προσθετικές αποκαταστάσεις και ο ασθενής και να έχει πάλι τα δόντια του. Απαραίτητη λοιπόν προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι να υπάρχει αρκετό οστό, σε μήκος και σε πλάτος, για να υποδεχθεί  το εμφύτευμα με ικανοποιητική αρχική σταθερότητα, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για οστεοενσωμάτωση, να «αγκυλωθεί» δηλαδή στο φατνίο με νέα οστικά κύτταρα, που θα ωριμάσουν και θα ενασβεστιωθούν γύρω απ’ αυτό.

Η διερεύνηση της επάρκειας του οστού πραγματοποιείται με τη χρήση κατάλληλης ακτινογραφίας ή υπολογιστικής τομογραφίας. Υπάρχουν ανατομικοί χώροι που δεν πρέπει να παραβιαστούν και η σχεδίαση του εμφυτεύματος επιβάλλεται να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να τους σεβαστεί και να τους διατηρήσει ανέπαφους, όπως είναι το κάτω φατνιακό νεύρο στην οπίσθια περιοχή της κάτω γνάθου. Στην περίπτωση που το υπάρχον οστό δεν επαρκεί, είναι απαραίτητη η χρήση οστικών μοσχευμάτων και τεχνικών ιστικής αναγέννησης με σκοπό τη δημιουργία του κατάλληλου οστικού υποστρώματος. Στην οπίσθια περιοχή της άνω γνάθου ένας τέτοιος χώρος είναι το ιγμόρειο, μία κοιλότητα που φυσιολογικά είναι γεμάτη με αέρα και ο πυθμένας της καθορίζει το όριο πέρα απ’ το οποίο δεν μπορεί να τοποθετηθεί κάποιο εμφύτευμα

Η ανύψωση του ιγμορείου όπως άλλωστε και η τοποθέτηση εμφυτευμάτων είναι μία διαδικασία που δεν ενδείκνυται:

  • Παρουσία μη ελεγχόμενου σακχαρώδη διαβήτη
  • Ενεργός ιγμορίτιδα ή ιστορικό χρόνιων φλεγμονών του ιγμορείου
  • Ακτινοθεραπεία στην περιοχή της κεφαλής ή του τραχήλου
  • Πρόσφατη χημειοθεραπεία
  • Μη ελεγχόμενη περιοδοντική νόσος
  • Κάπνισμα
  • Απροθυμία συνεργασίας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και συντήρηση της αποκατάστασης

Στην πανοραμική ακτινογραφία φαίνεται ότι στην οπίσθια άνω δεξιά περιοχή δεν επαρκεί το οστό για να τοποθετηθούν εμφυτεύματα, ώστε να αντικατασταθούν τα ελλείποντα δόντια

 

Σ’αυτή την περίπτωση, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, είναι απαραίτητο να προηγηθεί μία επέμβαση ανύψωσης ιγμορείου. Υπάρχουν δύο τεχνικές, η ανοιχτή και η κλειστή. Στην ανοιχτή ανύψωση ιγμορείου, η προσπέλαση γίνεται μέσα από ένα οστικό παράθυρο που ανοίγεται στο πλάι, κατά την οποία η μεμβράνη του ιγμορείου αποκαλύπτεται και αποκολλάται από τη βάση της, ώστε κάτω απ’ αυτήν να τοποθετηθεί οστικό μόσχευμα, με σκοπό να αυξηθεί η συνολική επιφάνεια του οστού και να δοθεί έτσι στο μέλλον η δυνατότητα τοποθέτησης εμφυτευμάτων. Το μόσχευμα μπορεί να είναι αλλομόσχευμα, ανθρώπινο (από κατάλληλα επεξεργασμένο πτωματικό υλικό)-Demineralized Freezed Dried Bone, DFDBA ή συνθετικό ή ξενομόσχευμα, ζωικό (συνήθως βόειο) ή αυτομόσχευμα, μόσχευμα του ίδιου του ενδιαφερόμενου που έχει αφαιρεθεί από άλλη περιοχή μέσα ή έξω από το στόμα ή ακόμα και κατάλληλο μίγμα των ανωτέρω. Πρόκειται για μία επέμβαση που απαιτεί εξειδίκευση και είναι απαραίτητο να προηγηθεί ένα διάστημα 6-9 μηνών για την επούλωση του οστού πριν την τοποθέτηση του εμφυτεύματος/εμφυτευμάτων. Στην τεχνική αυτή, εφαρμογή έχει και η χρήση μεμβράνης Platelet Rich Fibrin-prf, που παράγεται μετά από φυγοκέντρηση του αίματος του ασθενούς.

Αντίθετα, η κλειστή ανύψωση ιγμορείου είναι πιο εύκολη τεχνική, που είναι δυνατόν να γίνει τις πιο πολλές φορές στην ίδια συνεδρία που θα γίνει και η χειρουργική τοποθέτηση του εμφυτεύματος και έτσι δεν απαιτείται περίοδος αναμονής για την επούλωση του οστού, ούτε ξεχωριστή επέμβαση. Επιλέγεται όταν η φατνιακή ακρολοφία έχει ύψος 4-5 χιλιοστά τουλάχιστον, και πραγματοποιείται μέσα από την οστεοτομία που γίνεται για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος (φρεάτιο) με τη χρήση κατάλληλων οστεοτόμων ή ειδικών φρεζών που συμπιέζουν το υπολειπόμενο φατνιακό οστό με ή χωρίς ταυτόχρονη χρήση μοσχεύματος.

Εκτός από τις γενικές και συστηματικές αντενδείξεις, που άλλωστε σχετίζονται και με την τοποθέτηση εμφυτευμάτων, όπως είναι η παρουσία μη ελεγχόμενου σακχαρώδη διαβήτη, μη ελεγχόμενη περιοδοντική νόσος, πρόσφατη χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου ή ακόμα και το κάπνισμα, η ανύψωση του ιγμορείου δεν ενδείκνυται όταν υπάρχει ενεργός ιγμορίτιδα ή ιστορικό χρόνιων φλεγμονών του ιγμορείου.

 *Ανάλογα με την περίπτωση, υπάρχει η δυνατότητα η θεραπεία να παρέχεται από εξειδικευμένους συναδέλφους (γναθοχειρουργό, περιοδοντολόγο, παιδοδοντίατρο, ενδοδοντιστή, ορθοδοντικό κα). Γίνεται προσπάθεια η θεραπεία να ολοκληρώνεται στο ιατρείο της Κας Λεβή, όμως ανάλογα με το είδος της θεραπείας είναι δυνατόν η αντιμετώπιση του ασθενούς και η παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης να πραγματοποιείται στο χώρο τους ή σε νοσοκομειακό περιβάλλον όταν αυτό καθίσταται απαραίτητο.

 
 
logo.png
Συγγρού και Ζαλοκώστα 38
(έναντι νοσοκ. ΥΓΕΙΑ)
Χαλάνδρι
Τηλ.: 210 6896 597
E-mail: levi@prostheticdentistry.gr

Search