ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΡΙΑ? ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ? ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Διεύθυνση Συγγρού και Ζαλοκώστα 38 (έναντι νοσοκ. ΥΓΕΙΑ) Χαλάνδρι
Τηλέφωνο

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΡΟΧΑΛΗΤΟΥ , ΑΠΝΟΙΑ ΥΠΝΟΥ

Πάνω από 25 εκατομμύρια Αμερικανοί υποφέρουν από αποφρακτική άπνοια ύπνου, μία κατάσταση που σχετίζεται με το σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά προβλήματα, υπέρταση, παχυσαρκία και τροχαία ατυχήματα. Όταν είναι κάποιος ξαπλωμένος σε ύπτια θέση, ανοίγει το στόμα και η γλώσσα πέφτει προς τα πίσω στο λαιμό, στενεύει ο αεραγωγός και ο αέρας πρέπει να περάσει από ένα πολύ μικρό άνοιγμα για την αναπνοή. Αυτό δημιουργεί δονήσεις στο λαιμό με αποτέλεσμα το “ροχαλητό”.

ΑΠΝΟΙΑ ΥΠΝΟΥ

Η άπνοια ύπνου προκύπτει όταν ο αεραγωγός φράσσει τελείως, εμποδίζοντας τη κίνηση του αέρα προς τους πνεύμονες. Όσο πιο πολύ προσπαθεί να αναπνεύσει, επειδή έχει καταρρεύσει εντελώς, το τοίχωμα του αεραγωγού κλείνει ακόμα περισσότερο, και αυτή η κατάσταση επιμένει, έως ότου ο εγκέφαλος στείλει μήνυμα ότι οι πνεύμονες δεν αερίζονται και προκαλέσει να ξυπνήσει μερικώς από τον ύπνο το άτομο που το παθαίνει και υποσυνείδητα να κλείσει το στόμα, οπότε, με την επαναφορά της κάτω γνάθου, της γλώσσας και του στοματοφάρυγγα στη σωστή θέση, παίρνει μία ξαφνική βαθιά εισπνοή με δυσκολία.
Αυτό συνεχίζεται μέχρι να ξαναπέσει σε βαθύ ύπνο και ο κύκλος: βαθύς ύπνος-χαλάρωση της γνάθου, απόφραξη αεραγωγού-ασυνείδητο ξύπνημα- βαθύς ύπνος και πάλι, μπορεί να επαναληφθεί 50 ή και περισσότερες φορές την ώρα, κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου. Με ένα μπλοκαρισμένο αεραγωγό, δεν είναι δυνατόν αυτός που κοιμάται να παίρνει αρκετό οξυγόνο, οπότε το λιγότερο που του συμβαίνει είναι ότι δεν ξεκουράζεται αρκετά, με αποτέλεσμα να νυστάζει ή να αποκοιμάται και μέσα στη μέρα. Και αυτός ο συνεχής διαταραγμένος ύπνος με την έλλειψη ικανοποιητικής οξυγόνωσης μπορεί να φέρει στην επιφάνεια και άλλα προβλήματα.

Θεραπεία

Η θεραπεία της άπνοιας ύπνου συνίσταται στην αποφυγή αυτής της απόφραξης. Μπορεί να επιτευχθεί χειρουργικά με την τροποποίηση της ανατομίας ώστε να αποφεύγεται αυτή η διακεκομμένη αναπνοή, που όμως έχουν μόνο 20-40% ποσοστά επιτυχίας. Για απλές περιπτώσεις ή μέτριο πρόβλημα άπνοιας ύπνου η θεραπεία είναι η κατασκευή του κατάλληλου νάρθηκα. Ακόμα και σε βαριές περιπτώσεις χειρουργική επέμβαση συνίσταται μόνον όταν δεν υπάρχει βελτίωση μετά τη χρήση νάρθηκα. Γίνεται επίσης μελέτη ύπνου σε ειδικές κλινικές, όπου παρακολουθείται ο ύπνος και όταν ενδείκνυται προτείνεται κατάλληλη συσκευή υποστήριξης CPAP.

ΕΝΔΟΣΤΟΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

Υπάρχουν αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 60 τύποι ενδοστοματικών συσκευών που έχουν έγκριση για τη θεραπεία της άπνοιας ύπνου που μπορεί να χωριστούν σε δύο βασικές κατηγορίες:

  1. Η συσκευή μετακινεί τη γνάθο σε μία περισσότερο πρόσθια θέση και μαζί μ’ αυτήν μετακινείται και η γλώσσα, διατηρώντας ανοιχτό αεραγωγό.
    2. Η συσκευή ακινητοποιεί τη γλώσσα σε τέτοια θέση, ώστε να διατηρεί ανοιχτό τον αεραγωγό.

Η επιλογή της ενδεδειγμένης συσκευής γίνεται με βάση τη βαρύτητα της περίπτωσης, τη σύγκλειση, το μέγεθος της γλώσσας και της μαλακής υπερώας, την παρουσία ή απουσία βρυγμού, το εύρος της κίνησης της κάτω γνάθου, την υγεία των ούλων κα.
Εξατομικευμένες κατασκευές που εφαρμόζουν στα δόντια της άνω και κάτω γνάθου για την εξάλειψη του ροχαλητού και της άπνοιας ύπνου.

 
 
logo.png
Συγγρού και Ζαλοκώστα 38
(έναντι νοσοκ. ΥΓΕΙΑ)
Χαλάνδρι
Τηλ.: 210 6896 597
E-mail: levi@prostheticdentistry.gr

Search