ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ;
Τι είναι τα βλαστοκύτταρα;
Πρόκειται για πολυδύναμα αρχέγονα κύτταρα που έχουν τη δυνατότητα αυτοανανέωσης και διαφοροποίησης σε διάφορα εξειδικευμένα είδη κυττάρων όπως μυϊκά, νευρικά, κύτταρα αίματος κλπ.
Υπάρχουν βλαστικά κύτταρα στα δόντια;
Η πιο γνωστή πηγή βλαστικών κυττάρων είναι το ομφαλοπλακουντιακό αίμα όμως βλαστοκύτταρα υπάρχουν και στο ίδιο το έμβρυο στο στάδιο της βλαστοκύστης αλλά και σε διάφορους ιστούς ενηλίκων, όπως είναι ο μυελός των οστών, το αίμα, ο λιπώδης ιστός και ο πολφός των δοντιών.
Βλαστικά κύτταρα υπάρχουν σε όλα τα δόντια όμως καθώς πρέπει να αφαιρεθούν από άθικτα εντελώς υγιή δόντια, η έρευνα έχει στραφεί για ευνόητους λόγους σε νεογιλά δόντια παιδιών από 6-12 ετών και σε 3ους γομφίους (σωφρονιστήρες, φρονιμίτες).
Πού μπορεί να χρησιμοποιηθούν;
Τα πιο πολύτιμα κύτταρα του οδοντικού πολφού είναι τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα, γιατί έχουν πολλαπλές δυνατότητες διαφοροποίησης σε διάφορα κύτταρα. Έτσι μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, εάν εξελιχθούν σε οδοντοβλάστες (απ’ όπου φτιάχνεται η οδοντίνη και ο πολφός των δοντιών), οστεοβλάστες (μπορεί να οδηγήσουν σε οστό για τη θεραπεία κακώσεων , καταγμάτων), νευρικά κύτταρα (νευρικό ιστό για τη θεραπεία παθήσεων του νευρικού συστήματος όπως παραλύσεις, νόσο Alzheimer, Parkinson), χονδροκύτταρα (χόνδρο), λιπώδη (λιπώδη ιστό) αλλά και μυϊκά κύτταρα (για τη δημιουργία μυοκαρδίου και την αποκατάσταση ιστού μετά από εμφράγματα μυοκαρδίου, μυϊκή δυστροφία) ενδοκρινικά κύτταρα του παγκρέατος (για την παραγωγή ινσουλίνης και την αντιμετώπιση ασθενειών όπως ο σακχαρώδης διαβήτης).
Βέβαια, οφείλει να λάβει υπόψιν κανείς ότι η έρευνα σε πολλά απ’ αυτά τα πεδία είναι σε πειραματικό επίπεδο και βρίσκεται σε εξέλιξη.
Πώς γίνεται η συλλογή των βλαστοκυττάρων από τα δόντια;
Η συλλογή των βλαστοκυττάρων του δοντιού γίνεται με την προγραμματισμένη εξαγωγήτου δοντιού. Εάν πρόκειται για νεογιλό δόντι αυτή μπορεί να γίνει λίγο πριν αρχίσει το δόντι να κουνιέται πολύ. Το δόντι τοποθετείται σε ειδικό δοχείο συλλογής που παρέχουν οι εταιρείες που απομονώνουν και φυλάσσουν το βιολογικό υλικό και αποστέλλεται στα εργαστήρια της εταιρείας εφαρμοσμένης βιοτεχνολογίας. Ακολουθεί απομόνωση των κυττάρων του πολφού, καλλιέργεια για πολλαπλασιασμό τους και τελικά κρυοσυντήρηση των κυττάρων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και πρωτόκολλα για τη συνεργασία με κορυφαίες διεθνείς τράπεζες.
Δίδεται η δυνατότητα απομόνωσης βλαστικών κυττάρων από έστω και ένα μόνο νεογιλό δόντι. Η συλλογή τους από τον οδοντικό πολφό είναι εύκολη και πλήρως ασφαλής σε σχέση με τα βλαστικά κύτταρα μυελού των οστών.