ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΡΙΑ? ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ? ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Διεύθυνση Συγγρού και Ζαλοκώστα 38 (έναντι νοσοκ. ΥΓΕΙΑ) Χαλάνδρι
Τηλέφωνο

ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΜΕ COVID-19

ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΜΕ COVID-19

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες που δημοσιεύτηκαν σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, η περιοδοντική νόσος μπορεί να αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα στην πορεία της νόσου COVID-19.

Συγκεκριμένα, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Periodontology, διαπιστώθηκε ότι ασθενείς με περιοδοντίτιδα εμφανίζουν τουλάχιστον 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές μετά από προσβολή από COVID-19, όπως ανάγκη διασωλήνωσης και νοσηλείας σε ΜΕΘ, ή ακόμη και αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Καθώς λοίμωξη από COVID-19 πυροδοτεί μία συστηματική φλεγμονώδη αντίδραση, η περιοδοντική νόσος μπορεί να συντελέσει στην επιδείνωση και στην επιβάρυνση της πρόγνωσης σε ασθενείς με COVID-19. Για τον λόγο αυτό, οι αντίστοιχες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή φροντίδα της υγείας των ούλων και του στόματος και η κατάλληλη αντιμετώπιση περιοδοντικών προβλημάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη σημαντικών επιπλοκών της νόσου COVID-19.

Πέραν της συσχέτισης με νοσήματα των ούλων, η νόσος COVID-19 μπορεί επίσης να επηρεάζει τη γενικότερη στοματική υγεία και να εμφανίζει πρώιμες εκδηλώσεις στο στόμα. Είναι γνωστό ότι πολυάριθμα συστηματικά νοσήματα, όπως λοιμώξεις, αυτοάνοσες παθήσεις και αιματολογικά και ογκολογικά νοσήματα, εμφανίζουν εκδηλώσεις στη στοματική κοιλότητα, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε έγκαιρη διάγνωση ή να απαιτήσουν ειδικές θεραπευτικές παρεμβάσεις. Αντίστοιχα, αρκετές πρόσφατες δημοσιεύσεις αναφέρουν την εμφάνιση ποικίλων εκδηλώσεων από τη στοματική κοιλότητα σε ασθενείς με COVID-19. Ειδικότερα, οι διαταραχές γεύσεις αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα συμπτώματα της νόσου σε ποσοστά που προσεγγίζουν το 40%. Επίσης, άλλες εκδηλώσεις στον στοματικό βλεννογόνο, όπως ξηροστομία, ελκώσεις, λευκές ή ερυθρές βλάβες κ.α, έχουν αναφερθεί ως πιθανά κλινικά σημεία και συμπτώματα της νόσου COVID-19.

Συμπερασματικά, η διατήρηση καλής στοματικής υγείας, η τήρηση των κανόνων υγιεινής του στόματος και ο κατάλληλος οδοντιατρικός και στοματολογικός έλεγχος μπορούν να συμβάλλουν στην έγκαιρη αναγνώριση εκδηλώσεων της νόσου COVID-19 και στην πρόληψη σοβαρών επιπλοκών. 

 
 
logo.png
Συγγρού και Ζαλοκώστα 38
(έναντι νοσοκ. ΥΓΕΙΑ)
Χαλάνδρι
Τηλ.: 210 6896 597
E-mail: levi@prostheticdentistry.gr

Search